Pentru a păstra entuziasmul copiilor faţă de învăţare, văzută ca descoperire, vă invităm să participaţi la ateliere practice în Ansamblul Moara de hârtie - Satul meşteşugurilor, un loc de un farmec aparte, în care copiii au ocazia să se apropie, cu sufletul şi cu mâinile, de meşteşuguri variate! Iată ce vă propunem, inclusiv pentru activităţi din Şcoala altfel şi Săptămâna verde:
Atelierul de hârtie de mână este o incursiune de vis printre meşteşuguri legate de carte, mori de hârtie şi materiale de scris. Copiii vor descoperi cum s-a făcut sute de ani hârtia la moară şi îşi vor face propria foaie de hârtie de mână. Activitatea are loc în cadrul atelierelor de hârtie de mână.
La atelierul de tipar manual, copiii vor afla informaţii interesante despre tiparul înalt în Europa şi pe teritoriul României, vor avea ocazia să afle ce se întâmpla într-o zeţărie, cum se imprima odinioară şi ce carte a fost tipărită prima oară. La final de călătorie, copiii îşi vor tipări singuri o amintire! Atelierul de tipar se desfășoară în Atelierul-muzeu Moara de hârtie.
Prin participarea la atelierul de legătorie de carte, elevii vor avea ocazia să afle informaţii interesante despre structura unei cărți, descoperind legăturile între hârtie, tipar și legătorie, vor învăța cum ajung foile să formeze o carte și își vor crea singuri propriul carnet. Vor avea, de asemenea, ocazia să vadă instrumente şi echipamente specifice meșteșugului legătoriei de carte în cadrul Atelierului-muzeu Moara de hârtie.
În cadrul atelierul de bătut monede copiii de toate vârstele vor avea ocazia să își bată propria monedă, dar și să vadă tipuri de monede, să înțeleagă valoarea lor, să învețe ce este numismatica și să afle informații interesante despre acest domeniu. Atelierul de bătut monede are loc în Fierăria Luca din Satul meşteşugurilor.
Prin atelierul de ţesut la război copiii se vor apropia de un meșteșug străvechi – țesutul la război, ce le va dezvolta atenţia, îndemânarea, spiritul creativ, dar şi răbdarea. La sfârşit, copiii se bucură de rodul activităţii lor şi, pe lângă amintiri de neuitat, iau acasă ceea ce cu rost au lucrat! Atelierul de ţesut are loc în Atelierul cu rost din Satul meşteşugurilor.
Atelierul de cusături îşi propune să readucă în prezent rădăcinile şi frumuseţea vremurilor de altă dată şi să transmită generaţiilor noi gustul pentru frumos, ascuns în cusăturile tradiţionale româneşti. Atelierul de cusături are loc în Atelierul cu rost din Satul meşteşugurilor.
Atelierul de păpuşi din papură îi invită pe cei mici să descopere cum trăiau oamenii în vechime şi în ce fel foloseau plantele din împrejurime. Se vor împrieteni cu papura, plantă importantă ce creşte în Delta Neajlovului din Comana, şi vor face o păpuşică – un Păpurel sau o Păpurică! Activitatea se desfăşoară în atelierul La Păpureşti din Satul meşteşugurilor.
Atelierul de ţesut în papură este o ocazie pentru copii să vadă cum se țes rogojinile la războiul de țesut papură. În cadrul lui își vor țese și ei o mini-rogojină. Activitatea se desfăşoară în atelierul La Păpureşti din Satul meşteşugurilor.
Atelierul de modelaj ceramică este unul foarte iubit. De cauţi o joacă instructivă, modelajul e cel mai potrivit! Copiii îşi dezvoltă imaginaţia, creativitatea, dar şi îndemânarea. Ei sunt încurajaţi să se exprime prin artă, propria creaţie devenind sursă de încredere şi bucurie. Atelierul de modelaj ceramică are loc în Olarniţa din Satul meşteşugurilor.
Atelierul de pictură pe ceramică își propune ca participanţii să zăbovească puțin în jurul obiectelor din ceramică, să le afle povestea, apoi să le personalizeze, pictându-le cu motive tradiționale care să le transforme dintr-un obiect simplu, obișnuit într-un obiect pictat manual. Atelierul de pictură pe ceramică are loc în Olarniţa din Satul meşteşugurilor.
Atelierul de lucru în lemn propune o apropiere de un material viu şi fascinant prin structură şi textură: lemnul. Copiii vor fi încântaţi să asculte şi să împărtăşească poveşti despre natură şi lemn, să vadă obiecte din lemn din casele românilor de altădată şi să observe cum se lucrează cu acest material deseori văzut, dar mai puţin cunoscut. La rândul lor, vor fi invitaţi sa creeze singuri sau în echipă un obiect de lemn. Activitatea se desfăşoară în Atelierul de lemn din Satul meşteşugurilor.
Pentru prezentări detaliate, costuri, vârste recomandate și înscrieri, ne puteți scrie la programari@moaradehartie.ro sau ne puteţi contacta la 0784 266 262. Iar dacă aveți prieteni ce lucrează în domeniul educaţiei sau știți alte persoane interesate, nu ezitaţi să daţi informaţia mai departe! Promovând atelierele noastre, susțineți meșteșugurile și comunitatea din Comana!
Vă mulțumim!