ASOCIAŢIA MOARA DE HÂRTIE

Asociația Moara de hârtie a iniţiat şi dezvoltă Ansamblul Moara de hârtie - Satul meșteșugurilor din Comana (județul Giurgiu, în imediata apropiere a Bucureștilor), ce găzduiește 10 ateliere creative ce îşi trag seva din meşteşugurile practicate în satul tradiţional românesc: țesut la război, prelucrarea stufului și papurei, fierărie, olărit și ceramică, lucru în lemn, bucătărie tradițională, moară pe piatră și brutărie, dar şi realizarea de hârtie de mână, tipar manual şi legătorie de carte.

Misiunea noastră este de a fi un punct focal de sinergie între oameni, meşteşuguri şi artă, realizând acestea prin:

  1. Experiență directă – Ansamblul Moara de hârtie – Satul meșteșugurilor este deschis spre vizitare în week-end-uri, în fiecare an, din aprilie până în octombrie.

  2. Educație și formare – găzduim în toată perioada anului ateliere de lucru practice cu copii și adulți, pe teme legate de creativitate și meșteșuguri. Acum şi în mediul online.

  3. Realizarea de obiecte manufacturate în spirit meșteșugăresc, gândite să fie relevante pentru cumpărătorii din secolul XXI. Detalii în magazinul online.

De când a apărut ideea Moara de hârtie, în 2009, nu am visat doar la cât de frumos ar fi să existe acest loc, ci am și muncit în direcția construcției lui.

Astfel că, în 2011, am inaugurat la Comana un mic Atelier-muzeu, un loc aparte în România, dedicat meseriilor vechi din domeniul cărții. Moara de hârtie a atras în cei 12 ani peste 60.000 de copii și adulți, care au vizitat Atelierul-muzeu și au participat la ateliere educative și creative de hârtie de mână, tipar manual și legătorie de carte.

Văzând entuziasmul copiilor și adulților totodată, în contact direct cu activitățile inspirate de meserii vechi, în 2014 am decis să mai deschidem un drum și să construim tot aici, la Comana, un mic sat în care în care meșteșugurile tradiționale românești să redevină relevante. Pentru ca visul să devină realitate, am scris un proiect, iar Satul meșteșugurilor a putut fi ridicat datorită unei finanțări de la Guvernul Norvegiei.

Din 2020 am început să lucrăm şi la ideea Bucătăriei Dealul Morii - o bucătărie a comunităţii, pentru comunitate dar şi pentru toţi cei care ne vizitează.

Moara de hârtie și Satul meșteșugurilor nu sunt doar simple proiecte, ci sunt povești reale care schimbă în bine vieți, în aceste vremuri care ne distrag atenția de la esențial. Pentru noi, echipa,  și pentru mulți dintre cei care ne-au vizitat, Moara de hârtie și Satul meșteșugurilor sunt locuri „fără seamăn în lume”. Este adevărat, nu ne place să le lăudăm prea mult, deși merită, nu le-am promovat sus și tare, deși ar fi trebuit, nu am făcut campanii de strângere de fonduri până acum, ci ne-am pus pe treabă noi înșine, încrezători că meșteșugurile și activitățile creative sunt o cale de a trăi frumos și fiind convinși că merită toate eforturile. Ușor nu ne-a fost și nu ne este, dar nădejdea că lucrurile bune se împlinesc a existat tot timpul în inimile noastre. De aceea ne străduim să existe acest loc, muncim, avem răbdare, creăm, ne bucurăm de cei care intră în contact cu acest univers și, văzând reacțiile lor, prindem aripi.

SUS