Satul meșteșugurilor din Comana va fi un loc ce își propune să pună în valoare meșteșugurile. Prin puterea lor creatoare, credem că meșteșugurile sunt o șansă de a redescoperi valorile trecutului, de a privi mai atent și mai responsabil lumea în care trăim și poate reprezenta un mod de viață care să schimbe în bine viețile oamenilor. Satul meșteșugurilor va fi în același timp un loc destinat vizitării și practicării meșteșugurilor, cât și un spațiu destinat manufacturării produselor tradiționale. În Satul meșteșugurilor se vor practica prelucrarea lemnului, fierăria, prelucrarea stufului, olăritul, țesutul, morăritul tradițional, prelucrarea fructelor, legumelor și a plantelor medicinale. Obiectele realizate în cadrul atelierelor vor fi comercializate în cadrul Satului meșteșugurilor.
În incinta Satului meșteșugurilor, lemnul, acest material viu și prietenos va fi prelucrat și valorificat atât pentru a fi folosit în construcții, cât și pentru obiecte utilitare și decorative. La atelierul de lucru în lemn, vom inova și vom crea într-o manieră originală, obiecte unicat ce vor spune în cel mai autentic mod povestea lemnului.
Fierăria Luca va fi atelierul care va reînvia meșteșugul aproape uitat al fierăriei, unul dintre meșteșugurile în care strămoșii noștri s-au dovedit a fi foarte pricepuți acum mii de ani. Să vii și să vezi cu ochii tăi forja în care se încinge fierul, apoi să asiști la modelarea și transformarea lui, reprezintă momente spectaculoase care te fascinează și te ajută să ai o viziune mai completă asupra meșteșugului și nu numai.
Împletiturile din stuf se vor integra foarte bine în contextul Satul meșteșugurilor, situat lângă Delta Neajlovului, o zonă în care stuful ocupă un areal semnificativ. Conceptul proiectului își propune ca acest frumos meșteșug să contribuie la dezvoltarea acestui ansamblu și să aducă un plus de autenticitate și de farmec Satului meșteșugurilor.
Am numit atelierul de țesut “Atelierul cu rost” de la rostul care trebuie realizat în timpul țeserii la războiul de țesut. Cum nicio țesătură nu poate fi țesută fără “rost” și cum „a-ți face un rost în viață” este scopul primordial al fiecărui individ, ne-am gândit ca atelierul dedicat meșteșugului țesutului, cusutului și brodatului să poarte acest nume și să fie astfel, prin miile de rosturi care se vor înfiripa la războiul de țesut, mai aproape de împlinirea rostului său.
După plimbarea printre meșteri și meșteșugari, după ce ți-ai hrănit sufletul cu poveștile din jurul „Cuhnia brâncovenească”, locul în care te poți hrăni și trupește. Aici vei putea savura zacuști, tocănițe, gemuri, siropuri toate produse natural. Ba chiar, dacă ai un pic de răgaz, poți să te răsfeți și cu un ceai de plante culese din împrejurimile Comanei.
„Moara cu povești” și Brutărie
Așa cum pe vremuri, în orice sat tradițional exista cel puțin o moară, și în Satul meșteșugurilor va exista una. Și nu orice moară, ci una cu povești și care deapănă povești. Moara Piroșoiu strămutată la Comana de pe Valea Mureșului, din Satul Ibănești, va reprezenta spațiul în care copiii și adulții vor intra în contact cu un univers de poveste impregnată cu iz de lemn vechi, aromă de pâine și bucurie.
La „Olarniță”, meșteșugul olăritului, un meșteșug aproape magic, care transformă o mână de lut într-un vas de o frumusețe aparte, va dărui bucurie tuturor celor care vor vizita atelierul de olărit. În Satul meșteșugurilor vom practica și ceramica tradițională, dar vom avea și abordări inovatoare ce vor pune mai mult în evidență priceperea meșterilor olari și frumusețea meșteșugului.
Proiectul este derulat de Asociația Moara de hârtie și finanțat de Innovation Norway, prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009-2014, în cadrul domeniului de finanțare Inovare în Industria Verde – România, ce susține proiectele cu impact pozitiv asupra mediului.