Asociația Moara de hârtie derulează în luna noiembrie a acestui an, ateliere de meșteșuguri pentru elevii școlilor din satele Roata de Jos, Cătunu, Sadina, din comuna Roata de Jos, județul Giurgiu, prin proiectul „Educație creativă prin meșteșuguri în Roata de Jos”, sponsorizat de OMV Petrom. Cei peste 350 de elevi vor participa la ateliere de meșteșuguri tradiționale și creative. La finalul proiectului, școlile vor fi dotate cu 4 mini-războaie de țesut, 4 mini-gherghefuri, 4 mini-războaie de țesut papură și 3 mini-seturi de urzit, care îi vor ajuta pe copii să practice meșteșugurile și pe viitor.
Acest proiect de educație culturală își propune să aducă și să readucă meșteșugurile în viața elevilor, părinților, profesorilor și a întregii comunități prin organizarea de ateliere de meșteșuguri tradiționale și creative în cadrul școlilor. Elevii vor avea ocazia să participe la ateliere de țesut la război, prelucrare a lemnului, lucru cu papura și ateliere de hârtie de mână. Atelierele organizate în școli abordează într-o manieră interactivă și inovativă frumusețea și puterea creatoare a meșteșugurilor și le incită elevilor curiozitatea de a-și îndrepta privirea către aceste activități dătătoare de bucurie și sens.
Scopul proiectului este ca participarea la ateliere și implicarea în mod activ în redescoperirea și păstrarea tradițiilor locale prin desfășurarea de activități centrate pe meșteșuguri să ducă la conștientizarea importanței acestor activități și a efectului benefic asupra elevilor, precum și la dezvoltarea durabilă a comunității.
Asociația Moara de hârtie va dota școala cu 4 mini-războaie de țesut, 4 mini-gherghefuri, 4 mini-războaie de țesut papură și 3 mini-seturi de urzit, care vor putea deveni nucleul unui mic centru de meșteșuguri în comuna Roata de Jos. Astfel, elevii, profesorii și chiar oamenii din comunitate care au practicat în trecut meșteșugurile vor putea să le experimenteze și să construiască, pornind de la ele, noi idei și proiecte educaționale.
Pentru informații suplimentare vă invităm să vă adresați echipei de proiect pe e-mail la echipa@moaradehartie.ro, persoană de contact Ion Georgescu, telefon 0743266262.
Despre OMV Petrom
OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o producție anuală de țiței și gaze de 58,3 milioane bep în 2018. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual și operează o centrală electrică de înaltă eficientă de 860 MW. Pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România și tarile învecinate prin intermediul a 794 benzinării, la sfârșitul lui 2018, sub două branduri, OMV și Petrom.
OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deține 51,01% din acțiunile OMV Petrom. Statul român, prin Ministerul Energiei, deține 20,64% din acțiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deține 9,9985%, iar 18,35% se tranzacționează liber la Bursa de Valori București și la Bursa de Valori Londra.
OMV Petrom este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, cu 27,8 miliarde de euro plătiți sub formă de taxe, impozite și dividende plătite în perioada 2005 – 2018.
Din 2007, OMV Petrom a integrat în strategia sa de business principiile responsabilității corporatiste. În perioada 2007-2018, compania a alocat aproximativ 52,5 milioane euro pentru dezvoltarea comunităților din România, concentrându-se pe protecția mediului, educație, sănătate și dezvoltare locală.
Obiectivele de dezvoltare durabilă (ODD)
Obiectivele de dezvoltare durabilă (ODD) constituie agenda convenită la nivel global de către actorii tuturor statelor și nu numai, pentru dezvoltarea durabilă. ODD-urile au fost adoptate în 2015 de către toate statele membre ale Națiunilor Unite ca un model de dezvoltare până în 2030. Cele 17 obiective sunt definite ca o acțiune comună de urgență a tuturor țărilor și tuturor actorilor care aderă, pentru a-și uni forțele, cu scopul de a oferi un viitor mai bun și mai durabil pentru toți. ODD-ul menționat în această știre corespunde obiectivului: SDG 4 – Educație de calitate; SGF 15- Parteneriat pentru obiective; SDG 11- Orașe și comunități durabile.
Ansamblul Moara de hârtie – Satul meșteșugurilor din Comana
Asociația Moara de hârtie a inițiat și dezvoltă Ansamblul Moara de hârtie – Satul meșteșugurilor din Comana (județul Giurgiu, în imediata apropiere a Bucureștilor), ce găzduiește 10 ateliere creative ce își trag seva din meșteșugurile practicate în satul tradițional românesc: țesut la război, prelucrarea stufului și a papurii, fierărie, olărit și ceramică, lucru în lemn, bucătărie tradițională, moară pe piatră și brutărie, dar și realizarea de hârtie de mână, tipar manual și legătorie de carte. Moara de hârtie și Satul meșteșugurilor propun o experiență complexă care te ajută să cunoști trecutul din mai multe unghiuri, nu doar privind și ascultând ci, mai ales, trăind experiența. Pentru mai multe detalii despre Asociaţie şi proiectele derulate de noi puteţi accesa site-urile www.moaradehartie.ro sau www.satulmestesugurilor.ro.