Am avut ocazia acum câteva săptămâni să testăm tiparul înalt manual (direct în presă) în atelierul lui Răzvan Supuran de la Muzeul Ţăranului Român. Am folosit hârtie manuală făcută de noi şi de Răzvan, pe care am scris cu maşina de scris şi apoi am adăugat cuvinte tipărite manual cu tuş tipografic negru. Iată o parte a rezultatului obţinut:
dar la deseurile de hartie nu se adauga un liant ceva sa lipeasca particulele intre ele?
In principiu nu e nevoie sa adaugi nimic. Se pot adauga aditivi daca vrei ca hartia sa aiba anumite proprietati – sa nu „suga” cerneala, sa fie colorata etc.
Pot gasi undeva gata facut un tipar pentru hartie manuala.Am incercat sa improvizez eu un dispozitiv dar nu sunt prea multumita de rezultat.I-mi puteti da cateva idei? Multumesc!
Presupun ca vorbesti despre rama de format hartia? Nu sunt de gasit in Romania – se pot gasi in Anglia, Germania etc. dar sunt mult prea scumpe ca sa merite. Toti cei care fac hartie in Romania si cu care am vorbit noi si le-au facut singur, fie improvizand (ca noi) fie la tamplar. Pentru cea mai simpla e nevoie de doua rame de lemn si plasa de tantari, care se prinde cu piuneze pe una din rame. Ale noastre arata asa: http://moaradehartie.files.wordpress.com/2009/05/pasul03.jpg?w=420&h=280
multumesc pentru info!
Am descoperit de curând minunea aceasta cu hârtia manuală care este pur şi simplu fascinantă. Vreau să încerc şi eu să fac hârtie manuală dar sunt puţin nedumerit în legătură cu ramele.
Dacă nu vă e cu supărare, îmi puteţi da un mail în care să explicaţi de ce este nevoie de 2 rame? Sau chiar un articol pe blog. Ar fi extrem de util.
Cu mulţumiri anticipate!
Ionuţ
Ionuț, încearcă să faci hârtie manuală cu o singură rama și spune-ne dacă iese bine. Acela este motivul. Spor! 🙂