În perioada septembrie – noiembrie 2012, Asociaţia Moara de hârtie desfăşoară proiectul “Incursiune inedită în lumea cărţii şi a tiparului”.
În cadrul acestui proiect, Asociaţia Moara de hârtie va susţine ateliere de tipar înalt în şcoli din Bucureşti şi judeţele Giurgiu şi Sibiu. Cu ajutorul echipamentelor, gravurilor şi instrumentelor istorice de tipar restaurate de Moara de hârtie, vom amenaja în incinta şcolilor un colţ care să amintească de atelierele de tipar de altădată. Astfel, elevii vor vedea pentru prima dată instrumente specifice tiparului înalt, vor afla informaţii interesante despre dezvoltarea tiparului în ţara noastră şi îşi vor tipări chiar ei, pe hârtie manuală realizată la Atelierul–muzeu Moara de hârtie din Comana, un text realizat prin tehnica tiparului înalt.
Proiectul îşi propune realizarea a cel puţin 48 de ateliere interactive pentru cel puţin 1200 de elevi din clasele I–VIII. Prin intermediul acestor ateliere, ne dorim să întărim puntea de legătură între elevi şi cartea tipărită pe hârtie, prezentându-le un meşteşug pierdut, dar esenţial în evoluţia umanităţii – tiparul manual. Ei vor vedea câtă muncă exista în spatele tipăririi unei cărţi şi cât de speciale sunt textele tipărite manual. La finalul proiectului, Asociaţia Moara de hârtie îşi propune editarea unei broşuri de prezentare a istoriei tiparului pe teritoriul României şi a unei pagini web de prezentare a proiectului. Materialele elaborate în timpul proiectului (materialele vizuale folosite, indicaţii de metodică a susţinerii atelierelor) vor putea fi folosite ulterior în şcoli de profesorii interesaţi de replicarea acestor ateliere.
Atelierele de educație culturală sunt gratuite şi sunt realizate cu sprijinul financiar al Administraţiei Fondului Cultural Naţional.
Proiectul este realizat în parteneriat cu Asociaţia pentru Înfrumuseţarea oraşului Sibiu, Colegiul German Goethe din Bucureşti, Liceul Eugen Lovinescu din Bucureşti.
Buna seara,
Cum se poate afla programul atelierelor si scolile unde vor avea loc?
Multumesc,
melc.codobelc@ymail.com
Buna ziua,
pe langa atelierele care au avut loc in Sibiu, deocamdata mai avem stabilite ateliere in octombrie la Liceul Teoretic Gheorghe Lazar din Avrig, Liceul Eugen Lovinescu din Bucuresti, Colegiul German Goethe din Bucuresti, iar in noiembrie la Scoala generala din Comana.
Urmeaza sa mai stabilim inca 4 unitati de invatamant din Bucuresti prin intermediul unui concurs care va fi lansat in curand. Daca doriti sa inscrieti o scoala in acest proiect, va rugam sa ne urmariti pe site sau pe facebook.
Multumim frumos pentru interes!