Un nou sezon de vizitare în Ansamblul Moara de hârtie-Satul meșteșugurilor
28 aprilie 2025
Un nou sezon de vizitare în Ansamblul Moara de hârtie-Satul meșteșugurilor
Un nou sezon de vizitare în Ansamblul Moara de hârtie-Satul meșteșugurilor
Dragi prieteni,
Cu aceeași bucurie și (ne)răbdare, vă anunțăm că sâmbătă și duminică, 2 și 3 iulie, va fi primul week-end în care Ansamblul Satul meșteșugurilor – Moara de hârtie vă așteaptă să-l vizitați, să-l admirați, să vă bucurați de el!
Ne-am ocupat până la vacanță de clase de copii care ne-au vizitat și au avut parte de experiențe atractive și educative, acum pe timpul verii, în cursul săptămânii suntem pregătiți să primim copii de la grădinițe, after-school-uri, școli de vară, vom găzdui tabere și tot felul de evenimente care mai de care, dar în multe week-end-uri din această vară, ne propunem să ne vedem în familie și cu prietenii!
Pentru începutul sezonului de vizitare, sub titulatura Moara de hârtie și prietenii, iată ce v-am pregătit:
Sâmbătă, 2 iulie
14.00 – Atelier cu #vitaminaKaleidolove – atelier de caleidoscoape cu Veronica Soare
Veronica se întoarce la Moara de hârtie cu atelierul cu care ne-a cucerit și în alte anotimpuri. O bucurie să vedem în aproape fiecare vară din ultimii ani fascinația pe care atelierul ei de caleidoscoape o exercită asupra celor mari și a celor mici deopotrivă. Ca întotdeauna, curtea morii se umple de uau și de vaaaai, ce frumoooos!
Mai mult decât un atelier, experiența pe care ne-o dăruiește Veronica este despre tot ce ne dă caleidoscopul, acest obiect unic și infinit care ne reamintește de frumusețea din noi, din ceilalți și din lume.
Atelier dedicat copiilor-copii, copiilor-adulți și copiilor-bunici (recomandat copiilor de peste șase ani).
14.00 – Atelier de modelaj ceramică cu Iulian Vîrtopeanu, artist ceramist, care ne va spune povestea lutului și cum poate fi el modelat și transformat cu talent și pricepere în obiecte manufacturate. Apoi, cei care vor să modeleze, să se bucure, să creeze sunt invitați la treabă, pentru a pleca apoi acasă cu un vas acasă.
Roata olarului din atelierul nostru are mai bine de 100 de ani și de-abia așteaptă vizitatori dornici să vadă ce mai știe să facă după atâția ani, când apucă să ajungă în mâinile unui artist.
Pe durata ambelor zile, veți putea vizita Ansamblul Moara de hârtie – Satul meșteșugurilor în intervalul 12.00 – 18.00.
Vizitarea cuprinde atât Atelierul-muzeu dedicat meșteșugurilor cărții, cât și manufactura de hârtie și atelierele de meșteșuguri tradiționale românești.
O vizită în Atelierul-muzeu al Morii de hârtie este ca și cum ai primi cheia pentru a pătrunde pe într-un vis cât se poate de real.
Un vis care se construiește de mai bine de 10 ani, din inimă, în inima Comanei. O poveste culturală, inspirațională și socială, în așteptarea vizitatorilor-prieteni care au acces la un univers aproape pierdut, pe care, împreună, avem datoria să-l ocrotim, să-l păstrăm și să-l încredințăm viitorului.
Colecția unică în România și în sud-estul Europei de echipamente din alte epoci de legătorie de carte și tipar, nu numai că poate fi admirată, dar câteva din echipamente au fost restaurate și fac o treabă minunată. Dovadă sunt carnetele de însemnări și felicitările care de-abia așteaptă să le descoperiți la expoziția de suvenire.
În atelierele din Satul meșteșugurilor, lumi vechi, dar noi pentru vizitatorii de-o șchioapă, ne dau răgazul să ne liniștim sufletul și să ni-l răsfățăm vizitând atelierele de țesut, lucru cu papura, fierărie, ceramică, tâmplărie.
Vizita este presărată și cu momente în care pătrundem direct în lumea meșteșugurilor. Sâmbătă și duminică meșterim foi cu flori, ierburi și alte ingrediente secrete, țesem cu fire de lână sau papură covorașe bune de zburat în lumea visurilor și chiar facem păpuși jucăușe care rămân amintirile unei zile de vară din luna lui Cuptor.
12.00 – 18.00 – Înainte, după sau printre activități, vă invităm să treceți și pe la Bucătăria Dealul Morii. Bucătăresele noastre gospodine vă pregătesc mâncăruri buuune pentru toate gusturile (ciorbiță de dovlecei acrită cu corcodușe, ciorbiță de afumătură cu cartofi și tarhon, ghiveci cu legume de sezon și tocăniță de pui cu ardei copt), dar și deserturi cu fructe (prăjituri cu vișine și plăcinte de casă cu mere) Facem și chifle bune de casă pe foi de nuc.
Luând masa la noi și donând pentru meniurile în așteptare, putem continua să oferim mâncare gratuită celor 22 de persoane din comunitatea noastră, care au nevoie de sprijin.
Spre deosebire de alți ani, pentru că activitățile noastre s-au diversificat, vom avea deschis minim două week-end-uri pe lună, după un program pe care îl vom anunța pe toate canalele noastre de comunicare.
Mai multe detalii legate de vizitare și costuri, găsiți aici.
Vă așteptăm să ne bucurăm împreună și să susținem povestea unui sat al meșteșugurilor creat să ducă mai departe povești din alte vremuri și să susțină comunitatea!
Cu prietenie,
Echipa de pe Dealul Morii din Comana