Despre cum s-a încercat tipărirea unui ziar ilegal în timpul comunismului:
Alexandru Chivoiu … s-a implicat in procurarea literelor: «Literele si celelalte materiale tipografice nu se gaseau in sectia in care lucram eu (sectia Gazete- Combinatul poligrafic Casa Scanteii). Specific sectiei Gazete era culegerea materialelor pe masinile Linotip, cuvintele erau asezate in randuri de plumb. Mi-ar fi fost foarte greu sa culeg materialele concepute de domnii Petre Mihai Bacanu, Mihai Creanga, Anton Uncu, Stefan Niculescu-Maior, pentru ca puteam fi vazut de colegii mei sau de alte persoane din alte redactii, carora le culegeam materialele. Atunci m-am gandit sa fac rost de litere din alta sectie, desi se patrundea destul de greu dintr-o sectie in alta. Faptul ca eram maistru imi ingaduia sa trec prin toate sectiile combinatului». Acolo se muncea pe trei schimburi, iar ultimul avea cei mai putini muncitori. Asa ca, in timpul pauzei de masa, Chivoiu intra si lua la nimereala litere. Pentru ca nu tinea evidenta lor si nici nu putea lua «a»-uri sau «b»-uri la alegere, a fost nevoit sa ia cateva zeci de kilograme de litere pentru a putea culege cele patru materiale.
Mihai Creanga povesteste intr-o carte din seria « Analele Sighet » ca procesul de tiparire era extrem de greoi : « Hartia trebuia umezita, trecea imprimata la presa, fila cu fila, si dupa ce terminam tot tirajul pe prima parte (si intre timp se uscau) ar fi urmat sa imprimam si a doua parte. Voiam sa fie macar 3000 de exemplare si ne gandeam ca primejdia cea mare va fi la distributia ziarului. Pana atunci, speram sa nu fim descoperiti. Din pacate, au stiut prea multi despre intreprinderea noastra si de undeva s-a scurs o informatie si am fost arestati cand nu apucasem sa imprimam decat o zecime din tiraj, fara sa fi facut corectura».
In procesul verbal al perchezitiei au fost trecute: «una matrita confectionata din metal cu rama de 40×30 cm, prevazuta cu 4 (patru) perechi de prindere si 4 (patru) suruburi de fixare a literelor care sunt dispuse pe doua coloane de circa 27/19 cm, precum si un dispozitiv de atasat la matrita, cu prindere sistem balamale, iar pentru rulare, doi rulmenti pe care se afla inscriptionat Poland 6200 si respectiv BM3-HP6-6200. Matrita a fost impachetata intr-o hartie de ambalaj si s-a aflat in portbagajul autoturismului».
Sursa fragmentelor: http://www.gazetadecluj.ro/citeste/2404-romania-ziarul-care-l-a-ingrozit-pe-ceausescu