A doua ediție a taberei „Ateliere meșteșugărești pentru românii din comunitățile istorice” organizată de Institutul Cultural Român și Asociația Moara de hârtie, derulată între 17 iunie și 24 iunie a fost o buclă în timp pe care ne-am fi dorit-o fără de sfârșit, ca-n povești... Am trăit zile dedicate sufletului și meșteșugurilor tradiționale românești, cu români adevărați, oameni de o rară delicatețe sufletească, ajunși în Satul meșteșugurilor din Comana din sate din Ucraina, Serbia și Republica Moldova.
Ediţia de anul acesta, organizată în Anul Centenarului Marii Uniri, a reunit 20 de meşteşugari, amatori şi profesionişti, care au participat, timp de o săptămână, la ateliere intensive de ceramică, crestături în lemn, țesut la război de ţesut și gherghef, broderie şi împletituri în papură. În cadrul atelierelor au fost dobândite cunoștințe utile, deprinderi noi și abordări diferite în privința practicării și transmiterii mai departe a meșteșugurilor.
Tabără a găzduit și prezența a trei invitați de marcă: artistul Vlad Basarab, dr. Georgiana Onoiu, etnograf la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” din Bucureşti și istoricul Ion M. Ioniţă, care au susținut prezentări interactive pe teme de artă, etnografie, respectiv istorie.
În luna septembrie a acestui an va avea loc la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” din Bucureşti o expoziție care va cuăprinde și lucrările participanților la tabăra de meșteșuguri. După acest eveniment, am rămas în inimi și în amintiri cu imagini de neuitat, cu lecții de viață autentice și cu convingerea că spiritul românesc și iubirea ne unesc indiferent unde ne aflăm!