Re-cunoașterea meseriilor tradiționale din domeniul construcțiilor reprezintă însăși Re-cunoașterea specificului arhitecturii românești. Recursul la origini nu înseamnă adoptarea unei viziuni paseiste ci căutarea sustenabilității elementelor arhitecturii vernaculare, un bogat repertoriu patrimonial care se pierde odată cu lipsa practicării meșteșugurilor edificatoare. Școala de vară Verna-cultura. Meșteșuguri tradiționale în context contemporan, se va derula la Comana, în perioada iunie-iulie 2015, în cadrul proiectului Satului meșteșugurilor, cu co-finanțarea Uniunii Arhitecților din România, în cadrul unui proiect derulat de Asociația Moara de hârtie în parteneriat cu Facultatea de Arhitectură a Universității Spiru Haret și Fundația Europeană pentru Dezvoltare Ecodurabilă.
Prin derularea Școlii de vară, tineri arhitecți vor dobândi noi competențe în domeniul restaurării patrimoniului construit, având astfel posibilitatea practică de inițiere și deprindere a abilităților de cunoaștere și utilizare a meseriilor, a materialelor și tehnicilor de realizare a construcțiilor tradiționale de tip vernacular, specifice atât lucrărilor de restaurare a clădirilor de patrimoniu cât și edificării unor spații noi construite în spiritul bioarhitecturii. Activitatea practică va fi coordonată de arhitecți, meșteri populari și specialiști în domeniul practicilor de construire vernaculare. Coordonatorul științific al proiectului este d-na Lect. Univ. Dr. Andreea Matache, căreia îi mulțumim și îi suntem recunoscători pentru încrederea și susținerea constantă acordată proiectului Satul meșteșugurilor.
Reblogged this on Sorana Tarmu and commented:
Urmăresc proiectele derulate de Moara de Hârtie încă de la înființare. Mi se pare extraordinar de frumos și valoros ce fac ei acolo, și îi susțin din tot sufletul. Știu că nu sunt singurii, mai există proiecte similare în Transilvania (Țara Făgărașului, Adopt a House) în domeniul sustenabilității și conservării patrimoniului cultural, câmpuri care în opinia mea sunt legate indisolubil. Toate aceste inițiative mai mult decât lăudabile ar putea forma pe viitor o rețea de colaborare și suport reciproc.