Asociația Moara de hârtie a încheiat cu succes primul proiect în care a derulat ateliere online de meșteșuguri tradiționale românești. Proiectul a fost finanțat de către Secretariatul General al Guvernului României prin Departamentul pentru Românii de Pretutindeni și a implicat peste 600 de copii români stabiliți cu familiile în Belgia, Grecia, Italia și Olanda. Participanții au fost implicați în ateliere de cusături tradiționale, icoane pe sticlă, pictură pe ceramică și țesut la război.
Proiectul a urmărit ca meșteșugurile tradiționale românești să ajungă, chiar și în vremuri de pandemie, în casele, în școlile românești, dar, mai ales, în inimile copiilor și adulților români din diaspora, iubitori ai patrimoniului imaterial reprezentat de meșteșuguri.
Echipa Moara de hârtie a derulat 48 de ateliere online de meșteșuguri tradiționale românești pentru copii români cu vârste între 6 și 18 ani care locuiesc în străinătate. Copiilor le-au fost trimise seturi de lucru pentru fiecare meșteșug și cu ajutorul formatorilor care i-au coordonat online, dar și al părinților și profesorilor care le-au fost alături fizic, copiii au făcut primii pași în meșteșuguri.
Atelierele online au fost foarte bine primite atât de către copii, de școlile și asociațiile românești din diaspora, cât și de părinții iubitori de meșteșuguri, care și-au manifestat cu entuziasm dorința de a mai participa la aceste ateliere. Din studioul online care funcționează în Ansamblul Moara de hârtie–Satul meșteșugurilor din Comana s-au transmis pentru prima dată în istorie, la sute de kilometri distanță, meșteșuguri străvechi care au dăruit momente de bucurie și emoție autentice atât pentru participanți, cât și pentru noi, organizatorii.
Proiectul a dovedit că meșteșugurile tradiționale, dacă sunt susținute de oameni inimoși, pot supraviețui în orice condiții, făcându-i pe copiii care sunt privați parțial de contactul cu România, să le cunoască, să le înțeleagă, să le iubească și să le poarte cu ei în viitor, oriunde s-ar duce.
Meșteșugurile reprezintă o sursă de bucurie și de învățare autentică, pentru că ele creează oricând și oriunde, cu toate provocările lumii de azi, o legătură tainică între români și îi ajută să rămână conectați cu limba română, cu tradițiile și cultura română, chiar dacă sunt departe de țară.
Pentru mai multe detalii, ne puteți contacta pe email la echipa@moaradehartie.ro sau la telefon 0743266262, persoana de contact: Ion Georgescu.
Acest proiect este realizat cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de Pretutindeni în perioada iunie-octombrie 2020. Conținutul acestui material nu reprezintă poziția oficială a Secretariatului General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.