Au trecut trei ani de când, în acel 6 august de poveste din 2011, de sărbătoarea Schimbării la față a Domnului, ne-am făcut curaj și am deschis porțile Atelierului-muzeu Moara de hârtie din Comana. Dincolo de ce am făcut până acum, sentimentul pe care îl simțim din ce în ce mai puternic, cu fiecare an, e că Moara de hârtie este un neprețuit Dar pentru noi, pentru cei care îi sunt aproape, pentru cei care îi calcă pragul.
Urcând anul acesta, chiar de ziua Morii, la aproape 2000 de metri, pe Vârful Toaca din Ceahlău, am simțit că viața noastră e ca un urcuș pe un munte înalt. Un urcuș în care contează pregătirea, partenerii de drum, curajul de a merge înainte, puterea de a te bucura de ceea ce întâlnești pe drum, dorința de a ajunge în vârf. Un urcuș în care obosești și uneori simți că nu mai poți, un urcuș în care poți să aluneci și să cazi, un urcuș în care ți-e teamă că nu vei reuși să ajungi până sus, dar știi că nu te mai poți întoarce, un urcuș în care ai nevoie de încurajări, de înțelegere, de sprijin, dar în același timp trebuie să ai puterea să oferi și tu același lucru celorlalți.
Urcușul pe un munte înalt și abrupt e întotdeauna răsplătit cu nenumărate daruri care îți dau puterea să mergi mai departe. Fie că e vorba de priveliști de neuitat, de un prieten pe care îl întâlnești pe drum, de o floare de colț sau de alte prețioase daruri, să urci un munte e o experiență de viață de neratat, acel fel de experiență care te face să descoperi multe despre tine. Așa am simțit noi urcând Ceahlăul, un munte plin de taine, bun și generos ca un bunic înțelept. Așa ne-a fost și viața, în cei câțiva ani de când am început să trăim cu adevărat, aici, la Comana.
În cei trei ani de când suntem aici, am trecut prin multe etape, în care ne-am străduit să ne adaptăm drumului, să-l înțelegem, să ne dăruim lui cu totul și să ne împlinim misiunea. Am făcut bine și am greșit deopotrivă, dar ne-am străduit să învățăm și am mers mai departe.
Preferăm să nu vorbim prea mult despre ce am realizat până acum, însă ne face bine ca din când în când să facem un bilanț al acțiunilor care s-au concretizat în proiecte câștigătoare. Punându-le cap la cap, ne-am dat seama că în 2012 și 2013 am dedicat timp și suflet unor proiecte dedicate educației culturale privind cartea și tiparul. Incursiune inedită în lumea cărții și a tiparului, derulat cu sprijinul Fondului Cultural Național a fermecat peste 1300 de elevi din clasele I-VIII din București, Avrig, Sibiu și Giurgiu cu povești din lumea tiparului. Tinerii (re)descoperă cultura europeană a tiparului a continuat povestea pentru 300 de elevi din Comana, cu sprijinul programului Tineret în acțiune.
În 2013 am gândit proiecte care să pornească de la activitățile începute de Asociația Moara de hârtie și care să devină inițiative de sine stătătoare, capabile să se auto-susțină și să contribuie la sustenabilitatea întregului concept. Am inaugurat un nou spațiu special creat pentru producția de hârtie manuală și produse specifice din hârtie manuală – Manufactura Comana. Am început o poveste foarte dragă nouă, ArtiZânele, prin care ne dorim să promovăm motive populare românești, tipărindu-le pe hârtie reciclată. Fundația Pact ne-a ajutat să experimentăm ideea de a recicla și altfel hârtia, prin proiectul Brichetele din hârtie – o alternativă eco pentru comunitate.
Din 2014 am început să punem în practică un vis mai vechi, acela de a păstra și promova și alte meșteșuguri tradiționale. În proiectul Model meșteșugit de formare și ocupare în regiunea Sud-Est, finanțat prin POSDRU, rolul nostru în cadrul parteneriatului cu alte 4 instituții și firme este să derulăm ateliere de meșteșuguri: olărit, țesut la război și împletit în papură. Din această vară, cel mai nou și cel mai mare proiect derulat până acum, este Satul Meșteșugurilor Comana, un proiect prin care, cu sprijinul Innovation Norway, ne propunem să realizăm la Comana, un mic muzeu viu al meșteșugurilor, care să arate faptul că acestea nu numai că pot supraviețui modernizării societății, ci pot oferi un venit decent celor care le practică, și, mai ales, îi pot bucura și hrăni sufletește pe cei care intră în contact cu ele. În paralel cu proiectele câștigate, am desfășurat ateliere pentru mii de copii care, mărturisim cu un zâmbet discret în colțul inimii, au adus multă bucurie și celor mari și celor mici, dar mai ales nouă.
Au trecut ani de când am pornit pe acest drum, însă simțim că suntem încă la început, că mai avem multe de construit, de trăit, de învățat, de dăruit…
Vă mulțumim că ne sunteți alături!
Echipa Moara de hârtie
Va iubesc!
Și noi te iubim! 🙂