TINERII (RE)DESCOPERĂ CULTURA EUROPEANĂ A TIPARULUI

În perioada ianuarie – aprilie 2013, Asociația Moara de hârtie a desfășurat proiectul „Tinerii (re)descoperă cultura europeană a tiparului”, un proiect finanțat de Uniunea Europeană prin programul Tineret în acțiune, Acțiunea 1.2 – Inițiative ale tinerilor.

În cadrul acestui proiect, patru tineri din Comana și București au învățat lucruri noi despre tiparul manual, documentându-se la Moara de hârtie, pe internet şi vizitând muzee dedicate cărții și tiparului.

Cunoștințele dobândite au fost transmise elevilor în cadrul atelierelor de tipar organizate la Liceul Tehnologic Nr. 1 din Comana, în cadrul programului „Să știi mai multe, să fii mai bun!”, program derulat de Ministerul Educației, în perioada 1-5 aprilie 2013. Elevii au participat gratuit la aceste ateliere, conștientizând cât de mult îi datorăm lui Johannes Gutenberg, inventatorul tiparului, și cât de importante au fost și sunt cărțile în evoluția noastră ca oameni.

prima-scoala-romanesca2

poza-site

În timpul atelierelor, tinerii le-au povestit elevilor din Comana despre proiectul „Tinerii (re)descoperă cultura europeană a tiparului”, despre Gutenberg și despre epocala lui invenție – presa de tipar. Elevii au văzut cum se tipărea pe vremuri și au folosit chiar ei o presă de tipar construită în cadrul proiectului, similară cu presa la care a tipărit Gutenberg primele cărți.

Atelierele s-au desfășurat în fiecare zi în săptămâna 1-5 aprilie 2013 la Liceul Tehnologic Nr. 1 din Comana.

Film de prezentare al proiectului
SUS