C’oMoară de Crăciun – este denumirea Darului de Crăciun meșterit cu emoție și iubire pe Dealul Morii din Comana pentru toți cei care își doresc ceva special de sărbători.

Darul C’oMoară de Crăciun a fost lansat anul trecut, cu ocazia campaniei de strângere de fonduri pentru Bucătăria Dealul Morii – întreprindere socială, ce are angajați 5 oameni din comunitate și oferă mâncare gătită pentru 20 de bătrâni și copii vulnerabili. Impactul pozitiv al acestui cadou inedit și impresiile primite de la cumpărători ne-au depășit așteptările, astfel încât anul acesta reluăm răspândirea Darului C’oMoară de Crăciun în beneficiul comunității noastre.

L-am numit C’oMoară de Crăciun pentru că tot ce conține este precum o comoară. Sunt obiecte lucrate de mână, din materiale naturale, de mâini vrednice, iar profitul se transformă în salarii pentru oameni din comunitate și în mâncare gătită pentru oameni nevoiași. Practic, nu numai că vă bucurați de un dar-comoară, ci dăruiți și voi celor care au nevoie, agonisindu-vă comoară de fapte bune. În plus, de sărbători, suntem împreună, sunteți împreună c-o Moară, a noastră, un loc care macină povești de bine.

C’oMoara de Crăciun conține un cozonac cu multă nucă și stafide, o pâine de casă, un borcan cu gem, un borcan cu zacuscă făcută la ceaun, un carnet de însemnări (modelele pot fi diferite), un înger din lut, un glob ceramic şi unul colat manual cu foi din cărți deteriorate, o felicitare, o decorațiune din hârtie de mână cu un cuvânt pozitiv și o lumânare manufacturată de noi prin reutilizarea uleiului de la bucătărie. Am gândit şi un ambalaj special – o cutie din carton colată cu carte veche, care poate fi decorată de voi, împreună cu familia, prin pictura sau colaj.

Costul unui Dar de Crăciun este de 200 de lei pentru versiunea în cutie standard şi 260 de lei pentru cea în cutie manufacturată de noi. Vă încurajăm ca pe lângă achitarea Darului de Crăciun să donaţi în plus ce sumă doriţi. Noi vom direcţiona toate donaţiile către cele 20 de persoane din comunitate care vor primi în continuare gratuit mâncare gătită de la noi. Contul nostru este RO75BTRLRONCRT0566546401 (titular – Dealul Morii Social SRL).

Comandaţi C’oMoara de Crăciun la 0784266262 sau echipa@moaradehartie.ro!

Pentru comenzi indiviuale, achitarea se realizează integral în avans, pentru comenzi mai mari, este nevoie de avans de minim 50%.Darurile individuale pot fi ridicate de la sediul nostru din Comana, Str. Funieru nr. 278-280, jud. Giurgiu, sau putem organiza transportul în Bucureşti (cost transport: 30 de lei/colet).

Toate componentele darului de Crăciun sunt manufacturate, astfel încât capacitatea de producţie este limitată. În funcţie de numărul de cutii comandate, vom agrea împreună timpul şi modalitatea de livrare.

Educație creativă în Florești-Stoenești

„Meșteșugurile tradiționale românești și meseriile vechi reușesc cu succes să-i captiveze pe elevii zilelor noastre, dacă sunt prezentate inovativ, cu entuziasm, admirație și un simț al datoriei față de înaintașii noștri. Menirea noastră este să le facem cunoscute și să le încredințăm tinerelor generații într-o variantă cât mai autentică, adaptată lumii de azi”, a declarat Dana Georgescu, președintele Asociației Moara de hârtie, în urma atelierelor desfășurate anul acesta în satele Florești, Palanca și Stoenești din județul Giurgiu.

În cadrul proiectului „Educație creativă prin meșteșuguri în Florești – Stoenești” Asociația Moara de hârtie a derulat 30 de ateliere de educație culturală pornind de la meșteșuguri și 3 întâlniri în cadrul cercurilor de meșteșuguri din școli participante în celelalte proiecte susținute de OMV Petrom în ultimii 5 ani.

Peste 600 de elevi din Florești-Stoenești și aproximativ 60 de elevi din școli implicate în proiecte anterioare au participat pentru prima oară la ateliere de meșteșuguri tradiționale și creative: au țesut la mini-războaie sau la gherghef, au lucrat cu papura sau au făcut cu mâinile lor foi de hârtie.

Succesul acestui proiect s-a datorat deopotrivă conducerii școlilor și profesorilor implicați în proiect, oameni sensibili și atașați de patrimoniu, care le insuflă cu stăruință elevilor dragostea pentru meșteșuguri și valorile tradiționale. Faptul că elevii participanți la ateliere și profesorii lor au venit la toate activitățile din proiect îmbrăcați în haine de inspirație tradițională sau că și-au exprimat dorința de a mai participa la asemenea ateliere și, mai ales, de a avea în școli echipamente pentru practicarea meșteșugurilor sunt dovezi ale interesului pentru aceste activități pe cale de dispariție.

Parteneriatul dintre Asociația Moara de hârtie și OMV Petrom își propune continuitatea proiectelor începute în 2018, de aceea, ca în fiecare an, echipa Moara de hârtie – Satul meșteșugurilor din Comana s-a deplasat pentru activități sub formă de cerc de meșteșuguri și la școlile gimnaziale din Roata de Jos, Cartojani și Poeni, implicate în proiectele din anii trecuți. Elevii participanți la cercurile de meșteșuguri au practicat cu atenție și răbdare țesutul la gherghef sau realizarea rogojinilor la mini-războiul de țesut papură.

Toate atelierele derulate în cadrul proiectului au avut ca principal obiectiv dezvoltarea competențelor elevilor legate de mesteșuguri și îndeletniciri tradiționale, îmbunătățirea procesului educațional local, precum și orientare vocațională in meseriile specifice mesteșugurilor tradiționale și creative pentru elevii comunității vizate.

Totodată proiectul „Educație creativă prin meșteșuguri în Florești-Stoenești” aduceîn prim plan în școli meșteșugurile ca punte de legătură între trecut și viitor, prilej de descoperire, inspirație și sursă autentică de înțelegere a unui mod de viață cât mai aproape de rădăcini, care poate contribui la renașterea, dezvoltarea și sustenabilitatea comunităților.

Pentru informații suplimentare vă invităm să vă adresați echipei de proiect pe e-mail la echipa@moaradehartie.ro sau la telefon 0784266262.

 

Predare creativă prin meșteșuguri

Cei cinci ani de frumoasă colaborare între Asociația Moara de hârtie și OMV Petrom, în care peste 1400 de elevi din 7 școli din mediul rural din județele Giurgiu și Teleorman au participat gratuit la ateliere de educație culturală pornind de la meșteșuguri, au dus firesc la un pas important –  un proiect dedicat, în primul rând, profesorilor. Astfel, la începutul lunii noiembrie 2023, 28 de profesori din comunități rurale din Giurgiu și Teleorman au început cursurile de dezvoltare abilități care îi vor ajuta să crească nivelul calitativ al educației din școlile în care activează.

Predare creativă prin meșteșuguri tradiționale – Educație nonformală, extrașcolară și informală pentru profesori din școli gimnaziale din Giurgiu și Teleorman este un proiect prin care elevii și profesorii pot fi mai fericiți la școală prin descoperirea și aplicarea meșteșugurilor în actul educațional. La școală, educația elevilor este în seama profesorilor care, alături de părinți, oferă copiilor șansa de a-și descoperi potențialul și a-l valorifica în cel mai bun sens: a-și împlini menirea, a nu-și uita rădăcinile și a fi de folos societății de azi. Ajutând profesorii să facă mai atractiv procesul de învățământ, contribuim la educația copiilor zilelor noastre, a declarat Dana Georgescu, președintele Asociației Moara de hârtie, în deschiderea cursului pentru profesori.

Proiectul urmărește susținerea unui curs de dezvoltare profesională continuă destinat personalului didactic din învățământul preuniversitar cu tematica educației nonformale, extrașcolare și informale. În parteneriat cu Casa Corpului Didactic Ialomița, echipa de proiect și profesorii participanți din 7 școli din județele Giurgiu și Teleorman explorează educația nonformală și rolul ei în dezvoltarea și integrarea tinerilor și pun în practică metode, instrumente și bune practici ale educației nonformale. La final, cu instrumentele astfel dobândite, participanții vor putea să contribuie la formarea competențelor cheie ale elevilor lor atât în cadru formal, cât și nonformal.

Pentru informații suplimentare vă invităm să vă adresați echipei de proiect pe e-mail la echipa@moaradehartie.ro sau la telefon 0784266262.

Pentru mai multe informații despre OMV Petrom, vizitați www.omvpetrom.com

Ansamblul Moara de hârtie – Satul meșteșugurilor din Comana

Asociația Moara de hârtie a inițiat și dezvoltă Ansamblul Moara de hârtie – Satul meșteșugurilor din Comana (județul Giurgiu, în imediata apropiere a Bucureștilor) ce găzduiește 10 ateliere creative ce își trag seva din meșteșugurile practicate în satul tradițional românesc: țesut la război, prelucrarea stufului și a papurii, fierărie, olărit și ceramică, lucru în lemn, bucătărie tradițională, moară pe piatră și brutărie, dar și realizarea de hârtie de mână, tipar manual și legătorie de carte. Inițiat în 2011 la Comana, proiectul a început cu construcția unui atelier-muzeu, unic în România, dedicat tiparului și legătoriei de carte și a continuat cu înălțarea unei clădiri unde se manufacturează hârtia și în 2015 cu construcția atelierelor de meșteșuguri din Satul meșteșugurilor.  În 2020 a fost înființată și Bucătăria Dealul Morii, întreprindere socială, care oferă constant mâncare gratuită bătrânilor și copiilor din categorii vulnerabile din zonă. Activitățile desfășurate de echipa Moara de hârtie – Satul meșteșugurilor propun o experiență complexă care te ajută să cunoști trecutul din mai multe unghiuri, nu doar privind și ascultând ci, mai ales, trăind experiența.

Pentru mai multe detalii despre cum puteți susține proiectele derulate de Asociația Moara de hârtie puteți accesa site-ul www.moaradehartie.ro.

Asociația Moara de hârtie a derulat în luna iunie ateliere de educație culturală pentru elevii Școlii Gimnaziale nr. 1 din Poeni, județul Teleorman, prin proiectul „Educație creativă prin meșteșuguri în Poeni”, susținut de OMV Petrom. Într-o primă etapă a proiectului, peste 100 de elevi au participat la ateliere de meșteșuguri tradiționale și creative, precum țesut și păpuși din papură, modelaj ceramică și hârtie de mână.

Scopul proiectului „Educație creativă prin meșteșuguri în Poeni” este dezvoltarea comunității locale din Poeni prin educație, îmbunătățirea calității actului educațional și creșterea atractivității școlii. Prin acest proiect ne dorim să creștem capacitatea elevilor, profesorilor și părinților de a se implica în mod activ în redescoperirea și păstrarea tradițiilor locale, dar și de a contribui la dezvoltarea durabilă a comunității.

Atelierele, inedite prin specificul și modul de prezentare interactiv și adaptat înțelegerii elevilor, au fost primite cu entuziasm atât de participanți, cât și de profesori.  Elevii au lucrat papura atât sub formă de păpuși, cât și la războaie de țesut realizând mici rogojini, au manufacturat foi de hârtie cu inserții florale și au modelat manual vase din ceramică.

În cea de-a doua etapă a proiectului, odată cu începerea noului an școlar, profesorii vor participa la ateliere de îmbunătățire competențe și tehnici inovative de predare, iar părinții vor fi invitați la o întâlnire despre modul în care se pot implica în activitățile dedicate elevilor  care să îi orienteze pe viitor și către meseriile specifice practicării meșteșugurilor tradiționale şi creative. Totodată, vor avea loc și primele întâlniri ale unui cerc de meșteșuguri ce se va desfășura pe viitor în cadrul școlii. De asemenea, vom lucra şi cu cercurile de meșteșuguri deja create la școlile din Cartojani și Roata de Jos din județul Giurgiu.

Datorită susținerii oferite de OMV Petrom, Asociația Moara de hârtie a reușit din 2018 și până acum să organizeze ateliere de familiarizare cu meșteșugurile pentru aproximativ 900 de elevi de la școli din mediul rural din județele Giurgiu și Teleorman.

Pentru informații suplimentare vă invităm să vă adresați echipei de proiect pe e-mail la echipa@moaradehartie.ro, persoană de contact Ion Georgescu, telefon 0743266262.

 

SUS