VERNA-CULTURA

Școala de vară Verna-cultura. Meșteșuguri tradiționale în context contemporan, a fost un proiect derulat în perioada 13 iulie – 22 iulie 2015 de Asociația Moara de hârtie în parteneriat cu Facultatea de Arhitectură a Universității Spiru Haret și Fundația Europeană pentru Dezvoltare Ecodurabilă.

Prin derularea Școlii de vară, tineri arhitecți au dobândit noi competențe în domeniul restaurării patrimoniului construit, având astfel posibilitatea practică de inițiere și deprindere a abilităților de cunoaștere și utilizare a meseriilor, a materialelor și tehnicilor de realizare a construcțiilor tradiționale de tip vernacular, specifice atât lucrărilor de restaurare a clădirilor de patrimoniu cât și edificării unor spații noi construite în spiritul bioarhitecturii. Activitatea practică a fost coordonată de arhitecți, meșteri populari și specialiști în domeniul practicilor de construire vernaculare.

În cadrul acestui proiect, tinerii arhitecți au avut ocazia de a fi implicați pe șantierul proiectului Satul meșteșugurilor, un proiect unic în România, atât prin modalitățile tradiționale de construcție, cât și prin obiectivele socio-educative și culturale pe care le urmărește – construcția unui mic sat dedicat meșteșugurilor tradiționale, care să fie o sursă constantă de venit pentru sătenii implicați în proiect.

SUS