Moara de hârtie împlinește 10 ani la Comana!

Pe 6 august 2011 apărea pe Dealul Morii din Comana, județul Giurgiu, un spațiu inedit în peisajul contemporan, care a fost botezat Atelierul–muzeu Moara de hârtie.

Așa începea o poveste de prietenie prin educație și cultură, pornind de la meșteșuguri tradiționale și creative. Povestea avea să devină în 10 ani un proiect social în care și-au găsit locul 15 oameni din comunitate și de care se bucură și se vor bucura, sperăm, cât mai mulți vizitatori de toate vârstele. Multe s-au întâmplat într-un deceniu, dar important este că roata Morii s-a învârtit și a sporit frumusețea locului. Acum, la Comana, se află un Sat al meșteșugurilor cu ateliere de hârtie de mână, tipar şi legătorie, ateliere de țesut, lucru cu papura, cu lutul, fierărie, o tâmplărie, iar de anul acesta funcționează și două întreprinderi sociale – o bucătărie prin care oferim mâncare caldă persoanelor nevoiașe din comunitate și un atelier în cadrul căruia vom construi căsuțe din lemn.

La ceas aniversar, vă invităm să veniți și mai aproape de noi, să ne susțineți și să ducem împreună povestea devenind unul dintre cei 1000 de prieteni buni, oameni dornici să contribuie la menținerea peste ani si ani a acestui spațiu de poveste. Este vorba și de o reconectare personală cu rădăcinile, tradițiile, trecutul într-o lume cu puternice accente de robotizare, automatizare si eficientizare. De asemenea, componenta socială a proiectelor noastre este din ce în ce mai puternică și are nevoie de susținere, căci faptele bune au nevoie de oameni buni.

Pentru că este o sărbătoare a prietenilor de-acum și dintotdeauna, participarea la evenimentele organizate de ziua Morii de hârtie, va fi sub formă de donații din prietenie! De asemenea, la Bucătăria Dealul Morii veți putea să ajutați bătrânii și copiii cărora le oferim mâncare gătită încă de la Crăciunul 2020, prin plata în avans de meniuri în așteptare.

Sâmbătă, 7 august 2021

12.30 – 13.00 – 10 ani la Comana și lansarea programului 1000 de prieteni buni! Ne dorim să vă aducem mai aproape de noi pe toți cei care vedeți în Moara de hârtie un loc, o stare, acel „acasă” care trebuie să existe indiferent de vremuri. 1000 este o cifră simbolică, dar știm că Moara a strâns și va strânge de-a lungul timpului mult mai mulți susținători, pe care ne dorim să îi cunoaștem mai bine și să fie implicaţi mai mult în povestea noastră!

13.00 – 17.00 – Invitație la masă la Bucătăria Dealul Morii. Pregătim mâncare la ceaun, pâine caldă, plăcinte. Pentru oamenii din comunitate puteți dona oricând și cât doriți. Sumele strânse ne vor folosi să continuăm campania noastră de oferire de mâncare gratuit persoanelor vulnerabile.

13.00 – 17.00 – Demonstrații interactive în aer liber! Facem foi de hârtie și țesem covorașe la mini-războiul de țesut la aer curat, pe terasa atelierului de hârtie de mână și pe prispa Atelierului cu rost. Contribuția minimă pentru o foaie de hârtie este de 15 lei, iar pentru covoraș este de 40 de lei.

13.00 – 17.00 – Demonstrații interactive de vase și jucării din lut cu artistul plastic Ciprian Ariciu la Olarniță! Contribuția minimă pentru un obiect din lut este de 40 de lei.

13.00 – 17.00 – Construiește și tu o moară din hârtie la 10 ani de la construcția Atelierului – muzeu Moara de hârtie! Vă invităm și pe voi să vă construiți Moara voastră din hârtie! Contribuția minimă pentru construcția unei mori este de 30 de lei.

13.00 – 16.00 – Cartea Dorințelor își așteaptă autorii și dorințele. Cartea va fi ferecată la ora 16.00, pentru următorii trei ani.

13.30 – 14.00 – Concert pentru prieteni cu Ana-Maria Dumitru.

14.00 – 15.30 – Demonstrații interactive de inimi din lână împâslită cu Beatrice Iordan. Contribuția minimă pentru o inimă este de 40 de lei.

17.00 – 17.30 – Concert cu Maruca, Beatrice şi Florin Iordan.

Duminică, 8 august 2021

12.00 – 18.00 – Demonstrații de meșteșuguri interactive în aer liber! Facem foi de hârtie și țesem covorașe la mini-războiul de țesut la aer curat, pe terasa atelierului de hârtie de mână și pe prispa Atelierului cu rost. Contribuția minimă pentru o foaie de hârtie este de 15 lei, iar pentru covoraș este de 40 de lei.

12.00 – 18.00 – În preajma zilei de naștere a lui Gellu Naum, Îl modelăm cu dor pe Apolodor – atelier de modelaj ceramică susținut de Aurelia Coșoveanu. Contribuția minimă pentru un obiect este de 40 de lei.

13.00 – 18.00 – Invitație la masă la Bucătăria Dealul Morii. Pregătim mâncare la ceaun, pâine caldă, plăcinte. Pentru oamenii din comunitate puteți dona oricând și oricât doriți. Sumele strânse ne vor folosi să continuăm campania noastră de oferire de mâncare gratuit.

13.00 – 18.00 – Construiește și tu o moară din hârtie la 10 ani de la construcția Atelierului – muzeu Moara de hârtie! Vă invităm și pe voi să vă construiți Moara voastră din hârtie! Contribuția minimă pentru construcția unei mori este de 30 de lei.

15.00 – 16.30 – Meșteșugul cuvintelor – atelier de lectură și creație, prietenie și poezie. Ne plimbăm de mână prin lumea prietenilor lui Apolodor, pinguinul călător, cu un profesor încântător – Ramona Enescu. Contribuția minimă este de 30 de lei.

17.00 – 18.00 – Șezătoare cu ghicitori și povești de la Moară și din Sat pe prispa Atelierului cu rost.

Vă așteptăm să vă bucurați de un week-end al prietenilor, în care vom povesti, ne vom relaxa, ne vom delecta cu preparate gătite la bucătăria noastră, vom cânta, dar mai ales vom fi împreună!

Echipa de pe Dealul Morii din Comana.