Dragi prieteni,
Moara împlinește 13 ani! Motiv de sărbătoare, motiv de bucurie, motiv de poezie sub toate formele ei!
Vom fi împreună cu poeți, artiști, prieteni întâlniți pe cărările visului nostru și cu voi, cei care ați crezut și credeți în povestea noastră așezată sub semnul miracolului. Împreună, vom sărbători 13 ani de po(e)veste sâmbătă, 3 august 2024, între orele 12.00 și 17.30!
Iată cum se așază rândurile filei noastre de sărbătoare:
De la orele 12.00 – Prânz pe Dealul Morii! Sunteți invitați la masă până când terminăm mâncarea!
Bunătăți de post și de dulce, inclusiv vinetele preferate de Gellu Naum, după rețeta lui tanti Mărioara, care a lucrat în casa poetului mai bine de 20 de ani.
La 13aniVERSarea noastră, vă vom servi din partea casei, ca în fiecare an, cu Prăjitura Prieteniei, o prăjitură în care cuprindem prietenia noastră pentru voi toți, cei care sunteți în povestea noastră!
12.30 – Cuvânt de bucurie și de bun venit din partea echipei – visuri și realitate – Dana și Ion Georgescu.
Ce povești de bine macină Moara de 13 ani la Comana și cum puteți fi parte din ele!
12.45 – Deschidem Cartea Dorințelor – o carte obiect, din lemnul din care a fost construit Atelierul – Muzeu al Morii de hârtie, o răsfoim și ne scriem dorințele pentru următorii 3 ani, când o vom redeschide.
13.00 – 13.30 – Lectură de poezie la 13aniVERSare, în cadrul Festivalului de poezie Gellu Naum, ediția a IX-a, coordonator poeta Simona Popescu, organizator Muzeul Național al Literaturii Române, co-organizator Moara de hârtie. Tineri poeți vor citi din opera lui Gellu Naum, aniversat pe 1 august.
Lectura se va continua cu versuri din cărțile cu Apolodor, pentru a-i cuprinde în universul Gellu Naum și pe vizitatorii noștri mai mici.
13.30 – Concert Sub cerul prieteniei – șansonete et comp. în ceritoriul Comanei cu soprana Prof. Dr. Diana Tudor.
După 2 ani de la primul concert la aniVERSarea Morii de hârtie, prietena noastră Diana Tudor revine sub cerul Comanei să ne înalțe inimile și să dăruiască sărbătorii fascinația versurilor așezate pe portativ.
14.00 – Pictură botanică – Sidonia Călin, artist vizual și profesor își propune prin acest atelier să-i învețe pe copii o tehnică de lucru specifică artei grafice, iar în același timp să-i apropie de lucrurile simple și frumoase din natură. Această tehnică presupune o pictură realizată pe un suport transparent, pe care se desenează sau se imprimă plante/flori. Întreaga pictură se imprimă apoi pe hârtie prin presare și este luată ca amintire acasă. Vârsta minimă de participare 6 ani. Costul este 6 galbeni.
15.30 – Fotografie creativă – Prof. Dr. Ioan Mihai Cochinescu ne propune o oră de destindere și bucurie în care le va prezenta copiilor modalități prin care pot realiza imagini dintre cele mai frumoase, fie cu aparatul de fotografiat, fie cu telefonul mobil. La final, fiecare copil va pleca acasă cu o fotografie color format 10×15 cm, realizată de către el însuși și printată pe suport de hârtie foto. Vârsta minimă de participare 6 ani. Costul este 6 galbeni.
13.00 – 17.30 – Origami și trifoi cu patru foi la 13aniVERSare – demonstrație interactivă cu artista Ayako Funatsu, coordonatoarea proiectului Origami Paper Flowers Natsuko, care îi va introduce în arta origami pe toți cei ce doresc să petreacă timp plăcut împrietenindu-se cu această tehnică străveche tradițional japoneză.
Participanții își pot alege unul sau mai multe obiecte pe care să le creeze și ca amintire să le păstreze.
13.00 – 17.30 – Vase și jucării din lut cu Jorj Dimitriu, care știe a transforma o mână de lut într-o operă de artă – demonstrație interactivă la Olarniță – atelierul de modelaj ceramică. Participanții vor avea ocazia să modeleze vase și obiecte decorative pe care, la final, participanții le vor lua acasă.
13.00 – 17.30 – Cai năzdrăvani, fântâni cu apă vie sau avioane cu care zbori prin povești?
Orice veți alege, Tudor Muruzuc, pasionat de meșteșuguri și în special de cioplit în lemn, vă va fi ghid. Tudor este de origine din Moldova de peste Prut și este fascinat de lemn încă din copilărie, de când stătea pe lângă părinții săi, Veronica și Dumitru Muruzuc, artiști și prieteni de suflet ai poveștii noastre.
Tudor va avea o demonstrație de cioplit în lemn și împreună cu colegii de la atelierul de tâmplărie va lucra cu copii de peste 6 ani.
13.00 – 17.30 – Demonstrații interactive de meșteșuguri! Facem foi de hârtie, țesem covorașe sau mici rogojini la mini-războiul de țesut, păpurim păpuși din papură, meșterim jucării din lemn.
O foaie de hârtie proaspăt manufacturată este cadou din partea noastră pentru participanții de toate vârstele.
Petrecem după-amiaza sărbătorind prin poezie, artă, meșteșuguri și bunătăți 13 ani de când visul Moara de hârtie a început la Comana!
Dress Code: Ca să fie mai simpatică serbarea, vă propunem să purtați ceva alb, precum foaia de hârtie sau/și verde precum trifoiul cu patru foi, atât de prezent și aducător de vești bune în povestea noastră.
Participarea la demonstrațiile interactive și ateliere se face pe bază de galbeni (1 galben este 10 lei), iar obiectele confecționate variază între 2 și 7 galbeni.
Intrarea în Ansamblul Moara de hârtie – Satul meșteșugurilor este 20 lei/adult și 15 lei/copil/pensionar și reprezintă o sumă prin care susțineți proiectele sociale pe care le dezvoltăm de 13 ani pe Dealul Morii din Comana.
Ansamblul Moara de hârtie – Satul meșteșugurilor este un proiect independent, social și cultural, care se dezvoltă de 13 ani pe Dealul Morii din Comana. În cei 13 ani, zeci de mii de elevi au participat la ateliere și alte câteva mii de elevi și persoane din grupuri vulnerabile au participat gratuit. De asemenea, 14 oameni din comunitate și-au găsit aici un loc de muncă, iar aproximativ 20 de persoane primesc de aproape 4 ani mâncare gratuită de la Bucătăria Dealul Morii – întreprindere socială.
Dacă veți dori să susțineți la zi aniversară povestea noastră puteți dona direct aici, la noi sau online în conturile Asociației Moara de hârtie RO55BACX0000000710108003 sau către întreprinderea socială Dealul Morii Social SRL, prin ordin de plata în contul RO75BTRLRONCRT0566546401 sau, dacă doriți ca sprijinul să fie prin intermediul unei companii, sub forma sponsorizării, o puteți face prin ordin de plată în contul RO55BACX0000000710108003 – Asociația Moara de hârtie, care va transfera banii către întreprinderea socială.