Noaptea muzeelor – noapte medievală în Satul meșteșugurilor

Pe 14 mai 2022, cu ocazia Nopții Muzeelor, Ansamblul Moara de hârtie – Satul meşteşugurilor din Comana va fi deschis vizitării între orele 19:00 și 00:00!

 Vor putea fi vizitate Atelierul-Muzeu dedicat tiparului manual și legătoriei de carte, atelierul de manufacturare a hârtiei și atelierele de meșteșuguri (țesut, lucru cu papura, fierăria, modelaj ceramică, tâmplăria) și vor avea loc și demonstrații de meșteșuguri.

Bucătăria Dealul Morii, bucătăria noastră care are caracter social, vă așteaptă cu tocană la ceaun, plăcinte dulci și sărate, siropuri, vin și cafele. Cei care doresc pot susține, prin achitarea de meniuri în așteptare, cele 21 de persoane din comunitate care primesc mâncare gratuită de la noi.

Seara va avea ca element central o acţiune de istorie vie dezvoltată în jurul ideii de meşteşuguri medievale din vremea atestării documentare a Comanei. Programul de muzeografie va fi susţinut de Ioan-Dan Rusen, muzeograf al Muzeului Judeţean Giurgiu, și va consta în prezentarea unei replici de costum medieval al unui oştean valah, caracteristic secolului XV, completată în paralel cu realizarea finisării unui scut defensiv.

Muzeograful va fi costumat medieval și va interacţiona cu vizitatorii, oferind informaţii, descriind diferite elemente de panoplie ale echipamentului medieval şi va prezenta aspecte ale istoriei locale. Seara va continua cu decorarea picturală a elementelor heraldice de pe câmpul frontal al scutului, anume sigla ramurii Drăculeştilor din casa domnitoare a Basarabilor.

În jurul orelor 22.00, ne mutăm în jurul unui foc de tabără, unde poveștile curg mai ușor însoțite de mâncare gustoasă, o plăcintă sau o cană cu vin.

Vă așteptăm să petreceți o seară medievală pe Dealul Morii din Comana!