RAKU ÎN SATUL MEȘTEȘUGURILOR

Vă invităm cu drag la un eveniment inedit – publicul interesat, nu doar cel de specialitate, poate vedea pentru prima oară în România o demonstrație completă de ardere Raku și, mai mult, se poate implica în decorarea obiectelor.
Raku reprezintă o tehnică de prelucrare a ceramicii, apărută în Japonia în secolul al XVI-lea și transmisă din generație în generație, fiind practicată și acum de meșteșugarii niponi. Tehnica a fost adoptată de artiștii ceramiști din Europa în secolul XX, datorită procesului spectaculos de creație și a efectelor de culoare obținute pe suprafața obiectului.
În mod tradițional, Raku-yaki (楽焼) sunt obiecte ceramice produse cu ajutorul acestei tehnici, folosite mai ales la ceremonia ceaiului. Prin adoptarea lor în mediul artistic, au fost conservate bazele de construcție a obiectelor și tehnica de ardere, însă obiectul în sine a evoluat de la cel strict utilitar (boluri pentru ceai) la obiectul de artă (lucrări ceramice sculpturale).
În cadrul evenimentului din Satul meșteșugurilor, un loc ce păstrează meșteșugurile, adaptând obiectele realizate cu tehnica veche la exigențele societății actuale, ne-am propus să readucem în atenție obiectul primordial de la care s-a pornit în tehnica Raku – bolul de ceai, oferindu-i însă un statut de piesă de artă.
Evenimentul din 6 august este o premieră în deschiderea către publicul larg a procesului tradițional de ardere specific regiunii Aomori (青森県), în special a ceremonialului de botez al cuptorului și aprindere a focului.
Ceremonialul va începe la ora 19.30, cu participarea extraordinară a doamnei Maki Yasufuku. Evenimentul va culmina în jurul orei 21.30 cu deschiderea cuptorului, cu obiectele în stare de incandescență și obținerea efectelor de culoare, în funcție de reacțiile datorate contopirii elementelor chimice ale obiectului cu cele din mediul în care a fost introdus.
Tariful de participare la demonstrația de Raku, respectiv la ceremonial și la deschiderea cuptorului, este de 25 de lei. Dacă ați achitat deja tariful de vizită ghidată a ansamblului moara de hârtie – Satul meșteșugurilor, tariful pentru demonstrație este de 20 de lei.
Evenimentul este condus de artistul plastic Ciprian Ariciu, absolvent al secției Ceramică din cadrul Facultății de Arte Decorative si Design din cadrul Universității Naționale de Arte și membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Romania. A participat la numeroase tabere și expoziții de grup, în țară și în străinătate. Este singurul ceramist din România care a susținut ceremonialul de aprindere a focului în Japonia, în atelierele Kanayama din Goshogawara.
În premieră pentru România, 10 participanți vor putea să decoreze un vas dintre cele pregătite pentru ardere, vas personalizat care va fi apoi ars în cadrul evenimentului. Vasul astfel personalizat va fi luat de participant după răcire (în jurul orei 22.30). Decorarea vasului va fi realizată de către participant între orele 12.00 și 18.00. Costul pentru un astfel de vas este, pentru acest eveniment, de 150 de lei. Atenție, sunt disponibile doar 10 vase care pot fi astfel personalizate! Vă recomand să rezervați vasul Dvs. cât mai devreme pe mail: echipa@moaradehartie.ro sau la numărul de telefon 0723 266 262.
Evenimentul Raku în Satul meșteșugurilor face parte din seria de evenimente organizate de Moara de hârtie și celebrează împlinirea a 5 ani de la inaugurarea acesteia.
Ne vedem pe 6 august 2016 la Comana!